După ce am postat niște poze cu pâinițele mele, mi-a fost solicitată rețeta. Am numit-o ”de casă” nu doar din motivul că este preparată în condiții casnice, ci și pentru faptul că urmărește tehnologia trdițională de preparare a aluatului cu maia lichidă. Dacă veți respecta măcar aproximativ metoda pe care urmează să o divulg, vă garantez faptul că pâinea obținută va fi foarte bună și va arăta extraordinar. :)
Ingrediente:
Făină: 1kg;
Drojdie: 15-20g;
Sare: 15-17g;
Zahăr: 10g;
Ulei: 30ml
Apă: 500-550 ml.
Cantitatea de apă poate varia în funcție de cât de umedă sau uscată este făina. Vă recomand să puneți cu încredere cantitatea de făină, iar pe parcursul frământării dacă mai trebuie un pic de apă, mai adăugati, iar dacă este cam moale aluatul, mai puneți un pic de făină. Pâinea iubește uleiul de măsline, nu e neapărat, dar dacă aveți, puteți înlocui uleiul de floarea soarelui cu cel de măsline. Aluatul va fi mai ferm, iar pâinea mai gustoasă.
Metoda directă ”sare” peste etapa preparării maielei, de aceea este rapidă. Dacă optați pentru acestă variantă, frământați bine aluatul format din toate ingredientele (apa trebuie să fie călduță). Îl lăsați să crească la cald cam 20 -30 minute, după care îl mai frământați odată, îl lăsați să se ”odihnească” vreo 10 min, îl modelați și îl așezați pe tavă, sau în forme pe care le puneți la un loc călduț timp de 20-30 min. Dacă e mai rece și aluatul a crescut puțin putem să îl ținem și 40 min înainte să băgăm pâinea la cuptor. Dospirea aluatului înainte de coacere este forte importantă, miezul devine mai pufos, coja mai subțire, iar pâinea are volum și nu crapă. Dacă doriți, puteți să o ungeți cu ou înainte de coacere, pentru o crustă mai lucioasă. În general temperatura de cocere variază de la 180 la 220 grade, la fel și timpul de cocere. Totul depinde de mărimea pâinii și chiar de cuptorul pe care îl aveți.
Metod indirectă, sau cea cu maia, vă răpește ceva mai mult timp, însă caliltatea pâinii va fi mai bună.
Maiaua o preparăm din toată cantitatea de apă(500 ml), jumătate din cantitatea de făină(500g), drojdia, și zahărul. Apa trebuie să fie călduță. O amestecăm bine și o lăsăm să crească 1-2 ore(daca e mai cald, maiau va creste mai repede, deasemenea daca punem puțina drojdie, trebuie sa mărim timpul de fermentare a mielei, de exemplu bunica mea punea puțină drojdie și lăsa maiaua la fermentat și 3 ore) după care adăugăm sarea, restul făinii și frământăm aluatul. Spre final adăugăm uleiul și aluatul se frământă mai ușor. După ce am obținut un aluat omogen, care se desprinde ușor de mâini și pereții vasului, îl acoperim cu ceva să nu prindă cojă și îl lăsăm să crească 30 min, după care îl mai frământăm o dată. Acest procedeu de refrământare face aluatul mai ferm, iar dospirea devine mai rapidă. Îl putem refământa o dată, de două sau chiar de trei ori înainte de modelare.
După care, îi dăm aluatului forma dorită, îl punem în tăvi și îl lăsăm să crească aproximtiv 30 min, iar la finl, îl băgăm la cuptor. Puteți face niște crestături pe pâine cu un cuțit bine ascuțit, puteți să o presurați cu făină sau să o ungeți cu ou înainte de coacere. Timpul de coacere și temperatura depinde de mărimea produsului copt. Cu cât pâinea este mai mare, cu atât și timpul de coacere este mai mare, iar temperatura ceva mai mică.
Apropo, dacă coaceți pâinea în forme, bucata de aluat, modelata trebuie să ocupe cel mult 2/3 din tavă, pentru ca să aibă loc atunci când pâinea va crește. Iar dacă le coaceți pe tavă, lăsați ceva spațiu între pâini.
Pâinițele pot fi împletite, rotunde, alungite timp frnzelă, în diferite forme, micuțe ca niște chifle, crestate, presărate cu susan, făină sau semințe; nu există limite sau modele fixe, totul depinde de dorința și imaginația fiecăruia.
Mult succes!
Geanta tricolora
-
*Gentute crosetate manual, culori tricolore*
*Geanta tricolora - MODEL 1*
Acum 4 luni
1 comentarii:
f bine arata painicile! voi incerca reteta.
Trimiteți un comentariu